Voer de vogels

Voer de vogels

Terwijl wij ons te goed doen aan uitgebreide kerstdiners en lekkere hapjes op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, lusten onze gevederde vrienden op deze koude, donkere en korte dagen ook wel een hapje. Door vogelvoer op te hangen of op een voederschaal of -plateau te leggen help je ze niet alleen hun energieniveau en temperatuur op peil te houden, maar kun je ook genieten van hun gefladder, acrobatische capriolen en vrolijke gekwetter in de tuin.

Geschikt voer

In ons tuincentrum in Beek en Donk vind je allerlei kant-en-klare voedselmixen, vetbollen, voersilo’s en -schalen. Maar je kunt in de kerstvakantie ook leuk met de (klein)kinderen aan de slag om zelf een vogelbuffet te maken. Wat kun je de vogels voeren? Zaden, zonnebloempitten, ongekookte havermout, ongebrande (dop)pinda’s, gewelde rozijnen, appels, brood en etensresten als rijst en aardappelen zijn allemaal prima, zolang er geen zout in zit.

Onverwachte lekkernijen

Tuinvogels blijken ook dol op pindakaas. Je kunt in ons tuincentrum in Beek en Donk zowel potten met speciale (ongezouten) vogelpindakaas als de houten houders ervoor kopen. De Vogelbescherming heeft nu zelfs vogelhagelslag met insecten en bessen en pindacake (met en zonder bessen) voor vogels op de markt gebracht. Vraag ernaar in ons tuincentrum. Nog een idee: vogels houden ook van kokosnoot. Haal bij de fruitboer, toko of supermarkt een kokosnoot. Halveer deze en leg de kokosnoot op een voederschaal of hang deze in een mandje of nettasje aan de boom.

Maak een vogelbuffet

  • Rijg slingers van doppinda’s en hang deze in de takken van een boom.
  • Maak leuke vormen van frituurvet vol zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt het vet in een pan, voeg daar al roerend een zadenmengsel en gewelde rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het in cake- of koekvormpjes. Leg een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en laat deze goed (minstens een paar uur) afkoelen. Hang ze vervolgens aan de pergola of een boomtak.
  • Wil je een ronde vetbol maken? Giet het vet met de zaden dan in een leeg boterkuipje en kneed er, vlak voordat het mengsel helemaal is gestold, een bol van.
  • Je kunt ook een taartvorm met frituurvet en zaden en rozijnen vullen. Bedek de taart, voordat deze is gestold, met een extra laag zaden, zonnebloempitten, pinda’s, bessen en/of stukjes appel. Laat de kinderen hun creativiteit uitleven op het decoreren van de vogeltaart en geef hem vervolgens een prominente plek op de tuintafel.

Extra vogelvoertips

  • Plaats het voer op een plek waar katten en ongedierte niet bij kunnen.
  • Plaats het voer op een beschutte, sneeuwvrije en droge plek.
  • Voer bij voorkeur ’s ochtends vroeg en rond 15.00 of 16.00 uur.
  • Zorg voor drinkwater in een schaal of bak. Vul de bak of schaal regelmatig met schoon water en doe er eventueel een beetje suiker in, zodat het water minder snel bevriest.